Založ si blog

Je totalita hrozbou súčasnosti?

Som študent politológie na TNUNI. Zaujímam sa o politickú situáciu doma ako aj v zahraničí. Snažím sa získať čo najviac informácií o danej problematike a vyjadriť svoj postoj. O analýze a kritike totality bolo napísaných veľa kníh a článkov. Nie je to ani nový, ani náhodne sa vyskytujúci politický a historický  fenomén. Hoci na základe dejín najmä 20 storočia bol jeho  najčastejšou  interpretáciou nacizmus, dnes už vieme, že koncepcia totalitarizmu zahŕňa rovnako  fašizmus a komunizmus. Pre mňa bolo veľmi zaujímavé vnímať ako sa stotožňovali s týmito dvomi totalitnými ideológiami ľudia, médiá, mladá generácia, inteligencia, masy a samotní „majitelia moci“.

Oba systémy mali svoje filozofické zdôvodnenie, oba prvoplánovo ničili alebo rovno likvidovali  protivníkov. Ich hlavným cieľom bolo totálne ovládnutie moci  v čase a priestore. Tieto fakty mi preblesli hlavou, keď som sa zamyslel nad tým, ktorý z týchto  totalitných ,,izmov“ svojim ideologickým „posolstvom“ presahuje do dnešných dní –  začiatku tretieho tisícročia. Hoci totalitné, ako štátotvorné režimy boli  v našom geografickom priestore zvrhnuté, mám dôvod, myslieť si, že mnohé totalitné myšlienky sa v myslení našich ľudí ešte stále držia. Často zaznieva aj argumentácia, podľa ktorej  bol v našich podmienkach  jeden totalitný režim nahradený  iným,  sofistikovanejším, prefíkanejším, ako jediným, ktorý  má na mysli len blahobyt a šťastie všetkých vrstiev a sociálnych skupín v spoločnosti.  V tejto súvislosti v súčasnosti v  našich podmienkach často počujeme rovnako medzi ľuďmi, ako aj v médiách  poukazovanie na novú totalitu, ktorú reprezentuje  moc peňazí, deficit spravodlivosti, vysoká nezamestnanosť,  klamstvo ako pracovný nástroj politikov, nedotknuteľnosť mocných a ovládanie politiky a ekonomiky oligarchami. Veľa ľudí, často aj mladých ľudí prichádza o ideály a nádej na slušný život.

Myslím, si, že beznádej mnohých z nich môže byť, ak už priamo nie je vodou na mlyn extrémnym ideológiám, ktoré sú živnou pôdou  totalitných názorov a argumentov súčasného obdobia. Myslím si že, totalita je  reálnou hrozbou aj v súčasnom období.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2461x
Priemerná čítanosť článkov: 2461x

Autor blogu

Kategórie

Archív