Založ si blog

Je totalita hrozbou súčasnosti?

Som študent politológie na TNUNI. Zaujímam sa o politickú situáciu doma ako aj v zahraničí. Snažím sa získať čo najviac informácií o danej problematike a vyjadriť svoj postoj. O analýze a kritike totality bolo napísaných veľa kníh a článkov. Nie je to ani nový, ani náhodne sa vyskytujúci politický a historický  fenomén. Hoci na základe dejín najmä 20 storočia bol jeho  najčastejšou  interpretáciou nacizmus, dnes už vieme, že koncepcia totalitarizmu zahŕňa rovnako  fašizmus a komunizmus. Pre mňa bolo veľmi zaujímavé vnímať ako sa stotožňovali s týmito dvomi totalitnými ideológiami ľudia, médiá, mladá generácia, inteligencia, masy a samotní „majitelia moci“.

Oba systémy mali svoje filozofické zdôvodnenie, oba prvoplánovo ničili alebo rovno likvidovali  protivníkov. Ich hlavným cieľom bolo totálne ovládnutie moci  v čase a priestore. Tieto fakty mi preblesli hlavou, keď som sa zamyslel nad tým, ktorý z týchto  totalitných ,,izmov“ svojim ideologickým „posolstvom“ presahuje do dnešných dní –  začiatku tretieho tisícročia. Hoci totalitné, ako štátotvorné režimy boli  v našom geografickom priestore zvrhnuté, mám dôvod, myslieť si, že mnohé totalitné myšlienky sa v myslení našich ľudí ešte stále držia. Často zaznieva aj argumentácia, podľa ktorej  bol v našich podmienkach  jeden totalitný režim nahradený  iným,  sofistikovanejším, prefíkanejším, ako jediným, ktorý  má na mysli len blahobyt a šťastie všetkých vrstiev a sociálnych skupín v spoločnosti.  V tejto súvislosti v súčasnosti v  našich podmienkach často počujeme rovnako medzi ľuďmi, ako aj v médiách  poukazovanie na novú totalitu, ktorú reprezentuje  moc peňazí, deficit spravodlivosti, vysoká nezamestnanosť,  klamstvo ako pracovný nástroj politikov, nedotknuteľnosť mocných a ovládanie politiky a ekonomiky oligarchami. Veľa ľudí, často aj mladých ľudí prichádza o ideály a nádej na slušný život.

Myslím, si, že beznádej mnohých z nich môže byť, ak už priamo nie je vodou na mlyn extrémnym ideológiám, ktoré sú živnou pôdou  totalitných názorov a argumentov súčasného obdobia. Myslím si že, totalita je  reálnou hrozbou aj v súčasnom období.

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2460x
Priemerná čítanosť článkov: 2460x

Autor blogu

Kategórie

Archív