Založ si blog

Je totalita hrozbou súčasnosti?

Som študent politológie na TNUNI. Zaujímam sa o politickú situáciu doma ako aj v zahraničí. Snažím sa získať čo najviac informácií o danej problematike a vyjadriť svoj postoj. O analýze a kritike totality bolo napísaných veľa kníh a článkov. Nie je to ani nový, ani náhodne sa vyskytujúci politický a historický  fenomén. Hoci na základe dejín najmä 20 storočia bol jeho  najčastejšou  interpretáciou nacizmus, dnes už vieme, že koncepcia totalitarizmu zahŕňa rovnako  fašizmus a komunizmus. Pre mňa bolo veľmi zaujímavé vnímať ako sa stotožňovali s týmito dvomi totalitnými ideológiami ľudia, médiá, mladá generácia, inteligencia, masy a samotní „majitelia moci“.

Oba systémy mali svoje filozofické zdôvodnenie, oba prvoplánovo ničili alebo rovno likvidovali  protivníkov. Ich hlavným cieľom bolo totálne ovládnutie moci  v čase a priestore. Tieto fakty mi preblesli hlavou, keď som sa zamyslel nad tým, ktorý z týchto  totalitných ,,izmov“ svojim ideologickým „posolstvom“ presahuje do dnešných dní –  začiatku tretieho tisícročia. Hoci totalitné, ako štátotvorné režimy boli  v našom geografickom priestore zvrhnuté, mám dôvod, myslieť si, že mnohé totalitné myšlienky sa v myslení našich ľudí ešte stále držia. Často zaznieva aj argumentácia, podľa ktorej  bol v našich podmienkach  jeden totalitný režim nahradený  iným,  sofistikovanejším, prefíkanejším, ako jediným, ktorý  má na mysli len blahobyt a šťastie všetkých vrstiev a sociálnych skupín v spoločnosti.  V tejto súvislosti v súčasnosti v  našich podmienkach často počujeme rovnako medzi ľuďmi, ako aj v médiách  poukazovanie na novú totalitu, ktorú reprezentuje  moc peňazí, deficit spravodlivosti, vysoká nezamestnanosť,  klamstvo ako pracovný nástroj politikov, nedotknuteľnosť mocných a ovládanie politiky a ekonomiky oligarchami. Veľa ľudí, často aj mladých ľudí prichádza o ideály a nádej na slušný život.

Myslím, si, že beznádej mnohých z nich môže byť, ak už priamo nie je vodou na mlyn extrémnym ideológiám, ktoré sú živnou pôdou  totalitných názorov a argumentov súčasného obdobia. Myslím si že, totalita je  reálnou hrozbou aj v súčasnom období.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 2446x
Priemerná čítanosť článkov: 2446x

Autor blogu

Kategórie

Archív